Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

John Lukacs velünk él

Kedves anekdotákkal, személyes történetekkel emlékeztek a mintegy két éve elhunyt magyar származású amerikai történészre. Az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézete és a Habsburg Ottó Alapítvány közös online rendezvényén kollégái, barátai tárták fel John Lukacs hagyatékát.

Koltay András köszöntőjében az amerikai demokrácia helyzetével kapcsolatban úgy fogalmazott: „nagyon fontos nekünk mindaz, ami az amerikai belpolitikában, illetve az amerikai demokráciával történik”. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora úgy véli, hogy ezek a folyamatok közvetlen hatással vannak Magyarországra is. Szerinte, ami ma az USA-ban történik, egyfajta válságtünetnek tekinthető. Koltay András azt is hozzátette, hogy azért jó John Lukacs írásait olvasni napjainkban is, mert a történész különleges érzékkel ítélte meg korát, s az elmúlt évtizedeket. „Azt kívánom az amerikaiaknak és a magyaroknak is, hogy olvasgassunk kicsivel gyakrabban műveket John Lukacstól és Tocquevilletől is, mert sokat lehet tanulni tőlük az amerikai demokráciáról, s a magyar demokrácia kívánatos állapotáról is”- tette hozzá az NKE rektora.

Az eseményen David Contosta mesélt Lukacsról, aki közel fél évszázadon át volt kollégája és barátja. „Nehéz őt definiálni, beskatulyázni” – fogalmazott a Chestnut Hill College professzora, aki arról is szólt, hogy Lukacs, miként próbálta értelmezni a múltat, és hogyan látta az emberi természetet. Jeszenszky Géza arra emlékeztette a résztvevőket, hogy John Lukacs az 1970-es évek óta van jelen a magyar egyetemi életben. A volt külügyminiszter arról is beszélt, hogy bár távol élt szülőföldjétől, magyar gyökereire mindig büszkén tekintett. „Bár angolul számolok, magyarul érzek és magyarul imádkozok” – idézte barátja szavait a professzor.

A neves történészek részvételével tartott beszélgetés ITT tekinthető meg.  

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka

 

 


Címkék: John Lukacs