Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

Quo vadis Törökország? Geopolitikai szerep és politikai perspektíva

 

Ezzel a címmel rendezett nemzetközi online beszélgetést a Bonni Egyetem Biztonsági és Stratégiai Tanulmányok Központja (Center for Advanced Security and Strategic Studies, CASSIS), a Globális Biztonság és Kormányzás Központ (Aberdeen Egyetem) és a Görres Társaság melyen előadást tartott Prőhle Gergely, az NKE STI igazgatója is.

Az április 22-én tartott tanácskozást Ulrich Schlie, biztonság- és stratégiakutató, a CASSIS igazgatója és Dr. Martin Barth, a Görres Társaság főtitkára üdvözlő szavai után Michael Thumann, a Die Zeit hetilap külpolitikai tudósítója és Törökország-szakértője vitaindító előadása nyitotta meg. Az eszmecsere fókuszában a vallás és a politika kapcsolata, valamint Törökország jövőbeli geopolitikai irányultsága állt. Ulrich Schlie, aki több évet töltött Magyarországon mint az Andrássy Egyetem oktatója, miután a német honvédelmi minisztérium politikai igazgatója volt, bevezetőjében kiemelte, hogy Törökország mai szerepének megértéséhez szükség van a történelmi perspektíva ismeretére. Prőhle Gergely felvázolta az Oszmán Birodalom hatását a közép-európai régió elmúlt évszázadaiban és a mai nemzeti emlékezetre. Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a magyar miniszterelnök miért említette több interjújában is, hogy Magyarországnak hagyományosan a Berlin-Moszkva-Isztambul háromszögben kell definiálnia helyzetét.

A beszélgetés nemzetközi résztvevői: Dr. Hüseyin I. Çiçek a Bécsi Egyetem Iszlám Teológia Intézetének asszisztense; Gustav E. Gustenau dandártábornok, a bécsi Terrorizmus ellenes és Konfliktusmegelőző Európai Intézet elnökhelyettese (European Institute for Counter Terrorism and Conflict Prevention); Franz Karg, az OECD Szabályozáspolitikai részlegének junior politikai elemzője, Párizs; Dr. Shushanik Minasyan, a Bonni Friedrich Wilhelms Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézetének tudományos munkatársa; Prőhle Gergely, volt nagykövet, az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója;Herbert Scheibner, a bécsi Terrorizmus Ellenes és Konfliktusmegelőző Európai Intézet elnöke (European Institute for Counter Terrorism and Conflict Prevention); Dr. Frank Umbach, az Energia- és Forrásbiztonsági Európai Központ kutatási igazgatója (European Centre for Energy and Resource Security, EUCERS); valamint Thomas Weber, történelem és nemzetközi kapcsolatok professzor, az Aberdeen Egyetem Globális Biztonság és Kormányzás Központjának igazgatója.

A beszélgetés alkalmából egyúttal bemutatták a Terrorizmus Ellenes és Konfliktusmegelőző Európai Intézet, Ulrich Schlie vezetésével készült tanulmányát „Nagyhatalom Törökország? Egy kritikus helyzetelemzés” címmel.