Kereszténység és politikai mozgástér a 21. században

 

A közelmúltban megindult diskurzus Európa jövőjéről nem nélkülözheti a kontinens alapvető értékeiről szóló eszmecserét sem. Ennek során érdemes felidézni az évezredes zsidó-keresztény hagyományt, ugyanakkor azzal is számot kell vetni, hogy a felvilágosodás eszméi miként érvényesülnek és, hogy a modernizáció megannyi jelensége milyen hatással van az egyházakra, felekezetekre, a politikai közösségekre, az európai társadalomra. Vajon mit jelent napjainkban az egyre szekulárisabb közéletben a „keresztény Európa”? Tud-e hívószó lenni a politikában? Milyen eszmei, erkölcsi alapvetések és gyakorlati lépések jellemzik a keresztény Európa képviselőit? Miként tekint a Szentszék az értékekről folyó európai vitára? Milyen azonosságok és különbségek vannak a keresztény politizálásban egy modern, hagyományosan multikulturális, de alapvetően protestáns többségű jóléti nyugati államban, egy a kommunista rendszer négy évtizedét is átélt, katolikus többségű közép-európai országban, vagy a laicizmus hazájában, Franciaországban?

Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Habsburg Ottó Alapítvány Európa eszmei alapjai című konferenciasorozatának első része, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel
közösen rendez az online térben Kereszténység és politikai mozgástér a 21. században címmel 2021. június 7-én 15:00-kor.

 

PROGRAM

 

KÖSZÖNTŐ

Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapát
Koltay András rektor, NKE

BEVEZETŐ

Prőhle Gergely a Habsburg Ottó Alapítvány és az NKE-Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója

ELŐADÓK

Kurt Koch bíboros a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke
Novák Katalin családügyi miniszter, a FIDESZ alelnöke
Jan Peter Balkenende Hollandia korábbi miniszterelnöke
Mgr. Matthieu Rougé Nanterre püspöke

 

A konferencia nyelve magyar, angol, francia és német. Szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Platform: Zoom

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: 

https://habsburgottoalapitvany.hu/mozgaster2021/