Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

Mádl Ferencet választotta névadójául a Nemzetek Európája Karrierprogram második évfolyama

2021. szeptember 3-5. között képzésindító konferencia és workshop előzte meg a szeptember 6-án induló Nemzetek Európája Karrierprogram második évfolyamának képzését, melyre a 2021-2022-es tanévben 20 fő nyert – sikeres vizsga után – felvételt.

Prőhle Gergely programigazgató a Visegrádon megrendezett képzésindító program megnyitóján kiemelte, hazánk soros V4-elnökségének időszakában a hétvége helyszíne külön fontos, szimbolikus üzenet- és hozzáadott értékkel bírt a Nemzetek Európája Karrierprogram képzésen résztvevők számára az európai uniós nemzeti érdekérvényesítés jelentősége szempontjából. A program első napján dr. Győri Enikő Európai Parlamenti képviselő az Európai Unió aktuális helyzetéről, hazánk EU-tagságáról beszélt a résztvevőknek. Dr. Koltay András rektor pedig az európai nyilvánosság és az európai politika viszonyáról, a médiaszabályozás és a szólásszabadság kérdésköréről tartott előadást.

A Nemzetek Európája Karrierprogram új évfolyamának résztvevői a második napi orientációs tréning és workshop során, az ismerkedős, bemelegítő játékok után EU-kvízben mérték össze tudásukat, majd kidolgozták a tanév során általuk képviselni kívánt „Évfolyam Chartát”, és – immár a hagyományt folytatva, kortes beszédek alapján, titkos szavazással – névadót választottak maguknak Mádl Ferenc volt köztársasági elnök személyében.  

A szombati napot Gottfried Péter, az MNB Monetáris Tanácsának tagja, korábbi miniszterelnöki európai uniós főtanácsadó előadása zárta, aki a közös Európánkat érintő kihívásokról, azok okairól, hátteréről és az EU lehetséges fejlődési irányairól beszélt. Kiemelte, hogy az EU belső feszültségeinek egyik oka, hogy az EU 2004-es nagymértékű kibővítéséből fakadó, megnövekedett diverzitás kezelésére nem született még megfelelő stratégia. A jogállamisági és európai értékek kezelése kapcsán érzékelhető konfliktusok is oda vezethetők vissza, hogy a téma úgy került az uniós napirend tetejére, hogy ezt megelőzően nem született meg egy mindenki által elfogadott katalógus, mellyel elkerülhető lenne a kettős mérce problematikája. Hangsúlyozta, hogy a problémák hatására nem kilépni kell az EU-ból, hanem meg kell oldani azokat! 

A hétvége folyamán a program résztvevői találkozhattak és beszélgethettek még a képzés tantárgyfelelősei közül dr. Bólya Boglárkával, az IM európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával, dr. Zupkó Gáborral, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjével, valamint az első évfolyamon végzett Alumni képviselőivel.

Összességében a képzésindító hétvége elérte célját, hiszen a Nemzetek Európája Karrierprogram második évfolyamának résztvevői kellő szakmai impulzust kapva, egy kifejezetten együttműködő csapatként kezdhetik meg két szemeszteres képzésüket.

 

A képzésindítóról készült videó alább tekinthető meg: