Hétvégén tartották az Első Magyar Jogi Könyvszalont

A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez – köszöntötte a résztvevőket Áder János köztársasági elnök szeptember 18-án a Károlyi-Csekonics Palotában. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató rendezvényen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Egyetemi Kiadójának köteteivel is találkozhattak az érdeklődők.

Áder János államfő Deák Ferenc Kemény Zsigmond báróhoz írt leveléből idézett a felújított Károlyi-Csekonics Palota falai között mondott beszédében: „Minden perc, melyet tanulásra, minden fillér, melyet a tudományoknak, és azok közlönyeinek pártolására fordítunk, egyszersmind a haza oltárára tett áldozat.”

A Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság közreműködésével megrendezett jogi könyvek ünnepén az államfő mellett Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke köszöntötte a résztvevőket. Sulyok Tamás úgy fogalmazott: egy könyv megjelenése mindig ünnep, majd emlékeztetett: voltak olyan politikai rendszerek, amelyek ellenségként tekintettek a könyvekre, elégették, bezúzták, tiltották azokat. Hozzátette: a jogi könyvteremtés legjavát ünneplik a rendezvényen, és felhívta a jogászi közvélemény figyelmét a könyvújdonságokra. Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke felidézte: a reformkor óta létező jogi könyvkiadásnak tradíciója van Magyarországon, mára már közel húsz jogi könyvkiadó és nyolc jogi kar bizonyítja, hogy a demokratikus rendszernek szüksége van a jogra és a jogászra. A jövőről szólva hangsúlyozta: már nemcsak a nyomtatott kiadványok, hanem a digitális kiadványok és a jogkeresők is segítik a munkát.

Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója a Ludovika Egyetemi Kiadóról és A járvány sújtotta társadalom című kötetről kérdezte a szerkesztőket: Koltay Andrást, az NKE rektorát és Török Bernátot, az EJKK igazgatóját.

Koltay András rektor a Ludovika Egyetemi Kiadó feladatairól beszelt bevezető gondolataiban: „Olyan könyvkiadót próbálunk felépíteni, amely meghaladja az egyetemi kiadók szerepkörét, és igyekszik minél több szerzőt, tudóst megszólaltatni.” Török Bernát hozzátette: a kiadó egyediségét az adja, hogy a szerzőknek nem pusztán tudományos szinten kell helytállniuk, hanem törekedniük kell a közérthetőségre is, hogy a társadalom széles rétegeihez is elérjenek a legfrissebb kutatási eredmények.

Az NKE oktatóinak és kutatóinak közreműködésével készült A járvány sújtotta társadalom című kötet a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában látott napvilágot, amely a társadalomtudományok szemüvegén keresztül vizsgálja a koronavírus-járvány rövid- és hosszú távú hatásait. „Az NKE kutatóintézetei által biztosított eklektikus szakértői háttér tükröződik a kötetben is” – világított rá a könyv szakmai komplexitására az EJKK igazgatója. Török Bernát azt is elmondta: a járvány kitörésével egyértelművé vált az is, hogy egy társadalomtudományi szempontból (is) izgalmas időszak veszi kezdetét, amelyet mind az állam-, a politika-, a rendészet-, a hadtudomány és a katasztrófavédelem szemszögéből is érdemes nyomon követni. Utóbbinak pedig jó színteret biztosít az NKE Ludovika-hagyományokat őrző, változatos képzéseket kínáló szellemisége – emlékeztetett a szakértő. Prőhle Gergely úgy véli: „A kötet fontos lenyomata az elmúlt másfél évnek, az ezidő során született tudományos eredményeknek”. A szakértők szót ejtettek a pandémia közösségi médiára és hírközlési technológiára gyakorolt hatásairól is. Koltay András a globális folyamatok kapcsán úgy véli, a médiaszabályozási jogkörök egyre inkább kikerülnek az állam fennhatósága alól, és ezzel párhuzamosan a tech-vállalatok óriási hatalom birtokába jutnak. Török Bernát a járvány pozitív hozadékaira világított rá: az internetfelhasználók tudatosabbá váltak, és az emberek egyre inkább hiteles és ellenőrzött információkból szeretnének tájékozódni.

A Járvány sújtotta társadalom című könyv mellett a szintén a Ludovika Egyetemi Kiadó égisze alatt megjelent Polt Péter: Törvény és igazság című kötetet is bemutatták. Továbbá az Első Magyar Jogi Könyvszalon programjának keretén belül a Ludovika Egyetemi Kiadó további köteteinek dedikálására is lehetőség nyílt: így a bemutatott könyvek szerzői mellett a Lovászy László Gábor–Trócsányi László: Európai körkép és a Martonyi János: Nemzet és Európa című művek íróival is megismerkedhetett a közönség.

Az érdeklődők a pódiumbeszélgetések során találkozhattak mások mellett Varga Zs. Andrással, a Kúria elnökével, Polt Péter legfőbb ügyésszel, Sólyom László volt köztársasági elnökkel, Stumpf István kormánybiztossal, Paczolay Péterrel, az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírájával és Martonyi János volt külügyminiszterrel is. Az ünnepségen a szervezők emlékéremmel jutalmazták Áder János köztársasági elnököt, valamint Czine Ágnes alkotmánybírót, a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettesét, illetve átadták a Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság közös elismeréseit is.

A járvány sújtotta társadalom című kötet ide kattintva vásárolható meg, ha pedig a Ludovika Egyetemi Kiadó további köteteire kíváncsiak, az alábbi weboldalon böngészhetnek.

 

Szerző: Zavodnyik Blanka, MTI

Fotó: Ludovika Egyetemi Kiadó