Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

Varsóban került megrendezésre a Synergia program idei első képzése

2021. szeptember 7-10. között került sor Varsóban a másodszor megrendezésre kerülő lengyel-magyar-bolgár-lett szervezésben zajló Synergia-program első képzésére. Az EU-s forrásból megvalósuló programba való bekapcsolódásra a négy ország központi és területi államigazgatásában dolgozó felsővezetők pályázhattak. A program célja az igazgatási rendszerekben rejlő szinergiák erősítése a résztvevők képzése révén. A lengyel fővárosban működő Nemzeti Közigazgatási Iskola (KSAP) volt az első rendezvény házigazdája, amelyen valamennyi résztvevő és az előadók többsége is személyesen részt tudott venni.

A képzés során a résztvevők megismerkedhettek egyebek mellett a problémamegoldás harvardi hat lépéses módszerével, a résztvevő lengyel intézmények menedzsment problémáival, illetve különböző esettanulmányokon keresztül a tudásmenedzsment, a folyamatmenedzsment és a vezetői döntések fontosságával. Az előadásokat csoportmunkák és prezentációk követték. A világjárványra tekintettel több alkalommal is megtárgyalásra került a kormányzati válságmenedzsment a járványügyi intézkedések tükrében, illetve az ezekre adott országspecikfikus válaszok. Megvitatásra kerültek az egyes miniszterek hatáskörébe tartozó szakterületeken a koronavírus világjárvány okozta helyzetben követett jó gyakorlatok és azok továbbvitelének lehetőségei, úgy mint az elektronikus ügyintézés bővítése a személyes kontaktusok számának csökkentése érdekében, illetve olyan informatikai fejlesztések, amelyek egyes okmányok például az oltási igazolvány digitalizálását teszi lehetővé.

A következő képzési eseményre 2021. szeptember 20-21. között kerül sor, online formában, majd október 6-8. között Szófiában folytatják a résztvevők a képzést, jelenléti formában.

A projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete.

 

Szöveg: Manzinger Krisztián