Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

Európa Klub: Hogy viszonyul Spanyolország az Európai Unióhoz?

„A nagyhatalmi szerep emléke még mindig él a spanyol népben” – hangzott el a Stratégiai Tanulmányok Intézete által gondozott Nemzetek Európája Karrierprogram (NEP) rendezvénysorozatának legutóbbi eseményén, melynek keretében Íñigo Mendez de Vigo spanyol politikussal, korábbi Európai Uniós ügyekért felelős külügyi államtitkárral beszélgetett Győri Enikő európai parlamenti képviselő, Magyarország korábbi madridi nagykövete. A november 19-én rendezett Európa Klubon a NEP hallgatói a spanyol politikus életén keresztül ismerhették meg Spanyolország EU-csatlakozásának és tagságának alakulását, a spanyolok EU-hoz való viszonyát.  

Íñigo Mendez de Vigo felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió tagállamainak meg kell találnia az egyensúlyt a szolidaritás, a támogatás és a fejlődés elősegítése között. A volt spanyol miniszter az uniós intézményekben dolgozók szerepének kapcsán kifejtette: a spanyol belpolitika és a parlament átalakulása nem egyedülálló, az Európai Unió többi államában is megfigyelhető egy olyan tendencia, melynek során – a korábbi szokástól eltérően – az uniós szervezetekhez kerülő szakértők és politikusok hazájukba visszatérve még komolyabb kormányzati feladatokat kapnak. Hangsúlyozta az emberi kapcsolatok, a kapcsolati háló fontosságát az európai színtéren is.

Hazájának az akkor még Európai Közösség nevet viselő társuláshoz való csatlakozását részletezve úgy fogalmazott: az Európai Unió segítségével Spanyolország olyan fejlődésen ment keresztül, melynek gazdasági és társadalmi következményei ma is észrevehetők az ország infrastruktúrájában. Ugyanakkor leszögezte: ha valaki kritizálja az Uniót, attól még nem jelenti, hogy a Közösség ellen lenne. „Kritikusnak lenni azt jelenti, hogy jobbá akarod tenni” – hangsúlyozta. Hozzátette: „ahhoz, hogy megfelelő döntést hozhass, ismerned kell az általad képviselt érdekeket is.”

Az Európai Unió fejlődéséről úgy nyilatkozott: a demokrácia térnyerése elősegítette a kihívások politikai szinten való kezelését. Annak ellenére, hogy Spanyolország nem olyan erős alakítója az uniós változásoknak, mint német és francia társai, Íñigo Mendez de Vigo szerint a spanyol érdekek mindig is az európai országok szoros együttműködését támogatták.

Íñigo Mendez de Vigo 1992 és 2011 között az Európai Néppárt képviselőjeként az Európai Parlament tagja volt: 1999-2000 az EP-delegáció vezetője az EU Alapjogi Chartáját kidolgozó konventben, 2003-2004 az EP-delegáció vezetője az Európai Konventben, az EP európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződésért felelős rapportőrje, az EP Lisszaboni Szerződésért felelős rapportőrje. 2011-től spanyol Európai Uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár. 2015 és 2018 között spanyol oktatási, kulturális és sportminiszter, volt spanyol kormányszóvivő.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az Igazságügyi Minisztériummal együttműködve tavaly szeptemberben indította el a Nemzetek Európája Karrierprogramot (NEP). A képzés célja, hogy hazánk idegen nyelveken is jól beszélő, felkészült, Európa és Magyarország iránt egyaránt elkötelezett szakemberekkel képviseltesse magát az uniós intézményekben.

 

Szöveg: Pap Melinda Patrícia