Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

Brüsszelbe utaztak a Nemzetek Európája Karrierprogram hallgatói

Győri Enikő EP-képviselő, a Nemzetek Európája Karrierprogram oktatójának meghívására 2022. április 25. és 27. között Brüsszelbe látogatott a Nemzetek Európája Karrierprogram első két évfolyamának egy csapata. A tartalmas és izgalmas program során betekinthettek a NATO és az EU főbb intézményeinek, a brüsszeli magyar képviseleteknek, valamint ott működő egyéb magyar szervezeteknek, szakembereknek a munkájába.

Ha Te is szeretnél uniós intézménynél dolgozni, jelentkezz a Nemzetek Európája Karrierprogram ősszel induló új évfolyamára május 15-ig: https://nemzetekeuropaja.uni-nke.hu/nyitolap

 

A Nemzetek Európája Karrierprogram két végzett és egy jelenlegi hallgatójának részletes úti beszámolója itt olvasható:

 

Erdélyi Zsófia, a Nemzetek Európája Karrierprogram végzett hallgatójának beszámolója a brüsszeli utazás 1. napjáról:

Érdeklik az európai intézmények és mindezért képes hajnalban kelni. Mi az? NEP.

04:30 Budapest. Lágy hajnali szellő. Tavaszi illatok.

07:50 Brüsszel. Köd. Szitáló eső. Csípős szél.

Talán sokaknak beugrik erről a 89-es Taft reklám. Akinek nem, az ide kattintson egy kis popkulturális időutazásért. De miért is fontos ez? Az ikonikus-hajlakk reklám jól jön, ha az ember Brüsszelt szeretné jellemezni, mert egy napon belül megélheti az összes létező időjárást. A Nemzetek Európája Karrierprogram háromnapos brüsszeli tanulmányútján sem történt ez másként, melyre Győri Enikő EP-képviselő hívta meg a csapatot. A meghívást ezúton is köszönjük!

Látogatásunk első napja viszonylag korán kezdődött, mert 4:30-kor találkoztunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A hajnali ébresztő a nap folyamán fogyasztott kávék és kólák számában is erősen mérhető volt.

Első – immár napfényes – utunk a reptérről a NATO 2017-ben átadott, impozáns székházába vezetett, ahol nem csak Nagy Zoltán NATO-hoz akkreditált magyar nagykövet, de más magasrangú tisztviselők előadását is meghallgathattuk a NATO szerepéről régen és most, illetve kitekintettünk a jövőbeli kihívások felé. A NATO létjogosultságát megkérdőjelezők – kis csapatunkban természetesen nem volt ilyen – számára az orosz agresszió Ukrajnában adhat fejtörést, hiszen a szervezet a konfliktus miatt újra fókuszba került, Finnország és Svédország terítékre tette a csatlakozás gondolatát.

Kíváncsi lennék, hogy a fiatal finn állampolgárok Google keresési listáján hányadik helyen szerepel mostanában a Mikä NATO on?. Nicola de Santis, a NATO Public Diplomacy divízió vezetője kérdésünkre ugyanis elmondta, hogy az európai fiatalság körében a NATO-t csak szórt érdeklődés övezi. Aktuális kihívásnak tartják ezen változtatni, így meghirdették a NATO Youth Summit című eseményt, hogy közelebb hozzák a szervezetet a fiatalokhoz. Az április 28-i rendezvényről készült egy vágatlan videó, amely itt visszanézhető.

Az ukrán-orosz háború árnyékában nem is történhetne célszerűbb időpontban a fiatalság érzékenyítése. Nagy Zoltán nagykövet beszámolt a jelenlegi helyzetről és baljós képet festett arról, hogy a harcok fel-fellángolását illetően akár évekről is beszélhetünk.

A konfliktus kapcsán kialakult élénk eszmecserét csapatunk a NATO-székház körbejárásán is folytatta, melyen a NATO Archívum igazgatója, Nick Nguyen volt idegenvezetőnk. Így a biztonságpolitika iránt érdeklődők azt is megtudták, hogy a könyvtár titkosítás alól feloldott dokumentumai időpont-egyeztetést követően kutatásra is rendelkezésre állnak.

Miközben a NATO-tagállamok ajándékait vettük sorra – Magyarországtól még várja a szervezet a felajánlást – újból beborult és szél is kerekedett, amely aztán a búcsú pillanatában kezdett igazán kellemetlenné válni: nem mindenki hozott magával esernyőt... Taft híján kissé ázott állapotban, illetve a NATO-ban hallottak, látottak alapján gondterhelten érkeztünk a Bruegel Intézet brüsszeli székházába, ahol Darvas Zsolt előadásában betekintést nyertünk egy brüsszeli think-tank működésébe. Akit érdekelnek elsősorban gazdasági irányú elemzéseik, például, hogy az Oroszország elleni szankciók hogyan befolyásolják Európát, ide kattintva böngészhet a Bruegel oldalán.

Az érdekes beszámolót követően csapatunk a Bij den Boer Étteremben zárta a napot, ahol alkalmunk nyílt Győri képviselő asszonnyal kötetlen formában is beszélgetni – ezek az eszmecserék a brüsszeli buborékban is sokkal célravezetőbbek, mint a tárgyalótermiek.

Vacsora közben az eső is elállt, így hazafelé már felhőmentes ég alatt sétáltunk. Brüsszelben még az is jó, hogy a belvárosban minden sétatávolságra van, vagy biciklivel elérhető – a Zöld Európa kezdeményezés margójára. De ez már a második nap témája.

 

Kovács-Dobák Géza, a Nemzetek Európája Karrierprogram végzett hallgatójának beszámolója a brüsszeli látogatás 2. napjáról:

Az európai intézmények triumvirátusának kétharmada

A Zöld Európa és az előző hajnali sétát követően a provinciális kisvárost idéző európai központban ébredtünk egy fokkal kipihentebben a tegnapi alvásmennyiséghez képest. A mai nap több napsütést tartogatott számunkra, így a reggelt is egy sétával kezdtük.

Első utunk az Európai Parlamentbe vezetett, ahol kellő fotózás, fotózkodás és biztonsági átvilágítás után az EP 5. emeletére mentünk. Itt lehetőségünk volt Amelie Giesemann, Roberta Metsola EP-elnök kabinetének tanácsadója előadásában betekintést nyerni az európai intézmények tisztségviselőinek karrierútjába. Az EU-s intézményekbe sokszor a bejutás is nehéz, viszont hosszú éveken keresztül ott maradni még nehezebb. Ezt mi se mutatja jobban, hogy a már 9 éve ott dolgozó Amelie Giesemann is a gyakornokságát követően csak egy jól irányzott lakótársi véletlennek köszönhette, hogy folytatni tudta karrier útját.

Kérdéseket követően házigazdánk Győri Enikő európai parlamenti képviselő asszony tartott előadást az EP gyakorlati működéséről és annak kacifántos folyamatairól. Az EP látogatásunkat a látogatószolgálattól kapott körbevezetéssel zártuk, ami során alkalmunk volt megnézni a híres plenáris üléstermet is.

Ezt követően a brüsszeli eurokraták által kedvelt és látogatott Palace du Luxemburg téren a Beer Factoryban kóstoltuk meg a helyi cuisine-t. A verőfényes napsütésben átsétáltunk Magyarország - közelben fekvő - Európai Unió melletti Állandó Képviseletére, ahol Stelbaczky Tibor, állandó képviselő, rendkívüli és meghatalmazott nagykövettel beszélgettünk. Nagykövet úrral elmerültünk a jogállamisági kérdések és folyamatok gyakorlati eseményeiben (hogy utána másnap a Bizottság bejelentse annak az elindítását Magyarországgal szemben). Továbbiakban Baranyi Gábor nagykövet, helyettes állandó képviselő válaszolt a NEP évfolyamok kérdéseire, én viszont ez alatt, a lehetőséget kihasználva, találkoztam a minisztériumi munkában együttműködő szakdiplomatákkal.

A napot azzal a megtiszteltetéssel zárhattuk, hogy fogadott Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős európai bizottsági biztos kabinetje. Horváth Szabolcs Szerbiáért és Koszovóért felelős kabinet tagot volt lehetőségünk faggatni a mostani ukrán válság és EU-csatlakozásuk okozta kihívásokról. Legnagyobb kihívást a jelenlegi helyzetben egyértelműen az okozza, hogy azon országok, akikkel évek, akár évtizedek óta folyik a tárgyalás, most nem érzik fairnek az ukrán folyamatot. Ezzel kapcsolatban egyeztetett látogatásunk során Várhelyi biztos úr éppen Szófiában a balkáni országokkal, hogy megoldást találjanak erre. Ezen kívül megtudtuk, hogy a „double fatigue”, mint jelenség, miszerint a hosszú csatlakozási folyamatba mind az EU-s intézmények, mind a csatlakozni kívánó országok is belefáradnak, egyre jobban érezteti hatásait a jelen geopolitikai környezetben is.

A sűrű programot késő délután lezárva, a nap hátralévő részét végre mindenki városnézéssel és szabadprogrammal tölthette. Nekem lehetőségem volt régi barátokkal összefutni, illetve másnap még bizottsági kollégámmal is találkoztam az indulás előtt. Az este során elmélyülhettünk a híres belga sörkultúra bugyraiban, amit szigorúan kulturális és kutatási célból végeztünk. E kutató munkánk úgy érzem lezáratlan maradt, így további terepmunka javasolt a jövő évekre.

 

Ladányi Ármin, a Nemzetek Európája Karrierprogram hallgatójának beszámolója a brüsszeli látogatásról (2022. április 25-27.):

Végre utazhattunk, nem is akárhova: közel kilenc hónapja tanulunk a Nemzetek Európája Karrierprogram keretében az Európai Unióról és most lehetőség adódott kiutazni Brüsszelbe, az EU-s intézmények egyik központjába. Mindezt, Győri Enikő európai parlamenti képviselő asszony meghívására tehette meg 30 fős csoportunk. Képviselő asszony az utazást megelőzően az EU gazdasági kérdéseivel kapcsolatban tartott órát számunkra.

Az utazás nem is lehetett volna aktuálisabb az orosz-ukrán konfliktus tükrében. Első utunk a NATO európai központjába vezetett, ahol a szervezet engagement részlegének vezetőjével beszéltünk a NATO utánpótlás stratégiájáról. Ezt követően a NATO Declassified Centerének munkatársa, Nick Nguyen, a NATO Arhívum vezetője vitte körbe a csapatot. Izgalmas volt látni a NATO-székház Párizsból Brüsszelbe történő költözése során véghezvitt átalakulását és a brüsszeli központ köré kiépült gigantikus méretű infrastruktúrát.

A NATO épületének formája két egymással kiegyező kezet mintáz, ebben helyezkednek el a tagállamok állandó képviseletei. Magyarország brüsszeli Állandó NATO Képviselete is itt található, ahol Nagy Zoltán nagykövet térképen magyarázta el csoportunknak az Ukrajna területén zajló háborús konfliktust. A magyar képviselet nemcsak a közintézményekben, de a think tankekben is jelen van, így nagy megtiszteltetés volt Darvas Zsolttal, a Brugel Intézet vezető kutatójával találkozni, akinek írásait havi akár 500-1000-szer is lehivatkozzák, így jelentős szereplőnek számít a közpolitika tanácsadás területén.

Az utazás második napján az EU-s intézményeket jártuk körbe. Első látogatásunk az Európai Parlamentbe vezetett, ahol Amelie Giesemann, Metsola parlamenti elnök kabinetének tanácsadójával beszélgettünk. Ezt követte látogatásunk Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseleténél, ahol Stelbaczky Tibor állandó képviselő, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet és Baranyai Gábor, állandó képviselő-helyettes tartottak előadást számunkra. Várhelyi Olivér biztos kabinete is fogadott minket, ahol a biztosi kabinet munkájáról és a csatlakozási tárgyalások alakulásáról beszélgettünk.

Végül a Polgári Magyarországért Alapítvány brüsszeli irodáját látogattuk meg, és lehetőségünk volt kérdezni a College of Europe egyik munkatársától a különböző képzési lehetőségekről Brugeben és Natoliban.

A szervezőknek hála, a három nap alatt egy igen komoly szeletét ismerhettünk meg a brüsszeli diplomáciái, érdekérvényesítési, politikai, tudományos és katonai világnak. Ezúton is köszönöm Győri Enikő képviselő asszonynak, hogy csapatával nemcsak lehetővé tette az utazást, de kapcsolatrendszerét felhasználva valódi karrierperspektívákat mutatott számunkra. Egyúttal Prőhle Gergely programigazgató úrnak, Fekete Nórának és Mikó Tamarának, a Nemzetek Európája Karrierprogram szervezőinek, hogy profi szervezésükkel hozzájárultak a külföldi út teljességéhez!

 

A Nemzetek Európája Karrierprogram jelentkezési határideje 2022. május 15. Jó szívvel ajánlom minden ismerősömnek, aki EU-s karrierben gondolkodik. A képzés széles elméleti és - a szimulációknak köszönhetően - gyakorlati tudással és kiterjedt kapcsolatrendszerrel alapozza meg a későbbi az Európai Unió valamely intézményében történő elhelyezkedést.