Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

Hogyan lehet ma Európa hasznos, eredményes és hatékony?

„Európa anyagi, szellemi, kulturális gazdagsága kölcsönösen gazdagítja az itt élőket – mondta Deli Gergely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora az Egyetem és az Igazságügyi Minisztérium (IM) együttműködésében induló Nemzetek Európája Karrierprogram (NEP) második évfolyamának ünnepélyes tanévzáróján, a Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában június 9-én.

Deli Gergely köszöntőjében arról is beszélt, hogyan lehet ma Európa hasznos, eredményes és hatékony. Úgy fogalmazott: az Európai Unió mostani állapotát sokan a Római Köztársaság bukásának időszakához hasonlítják, ahhoz az időszakhoz, amikor Róma már az akkor ismert nyugati világ urává vált a Krisztus előtti évtizedekben. „Ez a narratíva szerintem téves, a Krisztus utáni második évszázad végének Római Birodalmához kell hasonlítani a mostani Európai Uniót, mert nagyon sok jel mutatja azt, hogy az Európai Unió túl van a maga fejlődésének csúcsán” – hangsúlyozta az NKE rektora. Megerősítette: „A Krisztus utáni második század vége sokkal megalapozottabb analógia az Európai Unió mai állapotához, amikor Róma megértette, nem tudja saját erejéből központosítani a birodalmat, ezért állampolgárságot adott a birodalom minden szabad alattvalójának, és elkezdte bevonni a központi közigazgatásba a provinciák lakóit. Tehát a birodalomépítésnek ezen fázisában nem a jogfosztás, hanem a jogok kiszélesítése, a helyi értékek tiszteletben tartása, a szuverenitások megerősítése volt a jellemző. Úgy gondolom, az Európai Unió e fázisában ennek megfelelően, a jogmegadásnak, jogmegőrzésnek, az értékek megőrzésének van itt az ideje.”

Az Európai Unió melletti látványos és hangos kiállásnak nevezte Prőhle Gergely, a NEP programigazgatója Klaus von Dohnanyi Nemzeti érdekekÚtmutató a német és az európai politika számára a globális átalakulások korában című könyvét, melyet a NEP végzős hallgatóinak ajánlott. Prőhle Gergely betekintést engedett a szerző, Klaus von Dohnanyi családi vonatkozásaiba, életútjába, szemléletébe, majd a mű jelentőségét a következőkben foglalta össze: „A szerző erős transzatlanti elkötelezettséggel, ugyanakkor a nemzeti történelmek fontosságának ismeretében mindig reálpolitikai megközelítéssel tekintett az aktuális ügyekre, sosem hagyva figyelmen kívül a távlatos összefüggéseket. Dohnanyi óriási politikai, történelmi tapasztalata, a szakirodalom alapos ismerete fontos támpontokat adhat a nagyhatalmak, az Európai Unió és tagállamainak mozgásterét, gazdasági és biztonságpolitikai helyzetét illetően.” A NEP programigazgatója kiemelte: a program fontos része a kapcsolatépítés, a hálózatépítés is. Ennek óriási jelentősége van, nemcsak a hazai államigazgatás vonatkozásában, hanem nemzetközi összefüggésben is. Prőhle Gergely arról is beszélt, a program egyik üzenete az éppen az aktuális leegyszerűsítések mentén kialakuló vita, amely szerint a szuverenisták vagy a föderalisták veszik át a hatalmat Európában. „Ez nemcsak leegyszerűsítés, hanem erős túlzás is minden korban, hiszen ezek a szempontok mindig egymás mellett éltek, már akkor is, amikor a Schuman-terv megszületett, tehát a kezdetek kezdetén.”

Az ünnepélyes esemény a tanúsítványok átadásával zárult, melyeket a NEP programigazgatója adott át. Bólya Boglárka, az IM európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Varga Judit miniszter képviseletében gratulált a hallgatóknak a sikeres eredményhez. Az NKE rektora a fent említett, Klaus von Dohnanyi Nemzeti érdekek című könyvét nyújtotta át a végzősöknek.

A NEP 2020. szeptemberben indult azzal a céllal, hogy növelje az európai uniós intézményeknél sikeresen pályázó és elhelyezkedő, Európa és Magyarország ügye iránt egyaránt elkötelezett, idegen nyelveken jól beszélő, megfelelő szakpolitikai ismeretekkel rendelkező magyar szakemberek számát. Az NKE és az IM együttműködésében a program 2022. szeptemberben a harmadik évfolyammal folytatódik. A kétszemeszteres képzés igazi mérföldkőnek számít az európai uniós karrierre készülők támogatásában: az elméleti tudás mellett gyakorlatorientált, széles körű képzést nyújt, felkészít az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) versenyvizsgájára, továbbá a szaknyelvi tudás fejlesztésével segíti a pályázók nemzetközi elhelyezkedését. A NEP évfolyamai neves állami vezetők nevét veszik fel, az első évfolyam Antall József, a második Mádl Ferenc nevét választotta névadóként.

 

Szöveg: Páhy Anna

Fotó: Szilágyi Dénes