Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

„Utat engedni a szellem szabadságának”

Szeptember 2–4. között Visegrádon tartott képzésindító konferenciát és workshopot a Nemzetek Európája Karrierprogram (NEP), melynek szeptemberben induló harmadik évfolyamán 19 sikeres felvételi vizsgát tett fiatal kezdi meg a kétszemeszteres képzést a 2022/2023-as tanévben.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és az Igazságügyi Minisztérium (IM) együttműködésében megvalósuló Nemzetek Európája Karrierprogram 2020 szeptemberében indult azzal a célkitűzéssel, hogy növelje az európai uniós intézményeknél sikeresen pályázó és elhelyezkedő, Európa és Magyarország ügye iránt egyaránt elkötelezett, idegen nyelveken jól beszélő, megfelelő szakpolitikai ismeretekkel rendelkező magyar szakemberek számát. A program igazi mérföldkőnek számít az európai uniós karrierre készülők támogatásában, ugyanis az elméleti tudás mellett gyakorlatorientált és az ország érdekeinek hatékony nemzetközi képviseletére irányuló, széles körű képzést nyújt, felkészítést ad az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) versenyvizsgájára, továbbá a szaknyelvi tudás fejlesztésével segíti a pályázók nemzetközi elhelyezkedését. A végzett hallgatók számára mindez biztos alapot, komoly lehetőséget jelenthet az európai uniós intézményi karrierjük szempontjából.

„Engedjenek utat a szellem szabadságának!” – hívta fel a figyelmet képzésindító köszöntőjében a Nemzetek Európája Karrierprogram programigazgatója. Prőhle Gergely kiemelte: a képzés olyan intellektuális impulzust ad, amely a diskurzusok során a tudás elmélyítésének különleges formáját teszi lehetővé. Ez a háromnapos konferencia és workshop, és maga a képzés, alkalmat teremtenek arra, hogy a világban zajló folyamatokat mélyebben megértsék a résztvevők, amelyre most nagy szükség van, hiszen „a korábbi NEP évfolyamokhoz képest megváltozott külpolitikai helyzetben vagyunk, amely a nemzetstratégiai felelősségre egészen más fényt vet, mint eddig” – jegyezte meg.

Varga Réka, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának (ÁNTK) dékánja Az orosz-ukrán konfliktus, a nemzetközi jogrend es az uniós mozgástér című előadásában rávilágított, hogy február 24-e előtt, mielőtt Vlagyimir Putyin különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Ukrajnában, „a nemzetközi jogászok közül senki sem gondolta volna, hogy ez a teljeskörű támadás meg fog történni. Egész egyszerűen azért, mert a fegyveres erőszak tilalma a legalapvetőbb elve a nemzetközi jognak és a mai nemzetközi jogrendnek. Senki sem gondolta volna, hogy ezt bármely hatalom meg meri szegni”. Varga Réka szerint nagyon fontos kérdés, hogy a nemzetközi jogrend hogyan fog helyreállni vagy felülíródni, ebben az Európai Unió milyen szerepet tud majd betölteni, és milyen mozgástere lesz a rendezés során: „Magyarország és az EU számára a földrajzi közelsége miatt különösen érzékeny ez a konfliktus, és az is érdekes, hogy az EU-n belül hatalmas törésvonalak vannak abban, hogyan kezelendő ez a konfliktus” – mondta a dékán.

Gottfried Péter, az MNB Monetáris Tanácsának tagja Az európai integráció fejlődésének lehetséges irányai című előadásában az Európai Unióval kapcsolatban arról beszélt, hogy a „belső ellenségkeresés” korábban nem létező jelensége uralkodott el az unió belpolitikai életében, „amely nagyon erősen mérgezi a tagok közötti szolidaritást és együttműködést”. A korábbi miniszterelnöki európai uniós főtanácsadó súlyos jelenségnek nevezte továbbá, hogy az utóbbi években hiteles lépés az unió bővítése érdekében nem történt, „amely a nyugat-balkáni irány esetében geostratégiai, geopolitikai és biztonságpolitikai kockázatokat tekintve probléma”. Gottfried Péter az Európai Unió harmadik válságtüneteként az Egyesült Királyság EU-ból való kilépését nevezte meg, amellyel szerinte az EU és különösen Magyarország „nem járt jól”.

A Nemzetek Európája Karrierprogram új évfolyamának résztvevői a második napi orientációs tréning és workshop során kidolgozták a tanév során általuk képviselni kívánt „Évfolyam Chartát”, és folytatva a hagyományt, titkos szavazással névadót választottak évfolyamuknak, amelyet ezúttal Liszt Ferenc zeneszerzőről neveztek el. 

A képzésindító hétvége folyamán a program résztvevői találkozhattak és beszélgethettek a képzés tantárgyfelelősei közül Győri Enikő európai parlamenti képviselővel, Bólya Boglárkával, az IM miniszteri főtanácsadójával, Koller Boglárkával, az NKE nemzetközi rektorhelyettesével, Zupkó Gáborral, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének előző vezetőjével, Gazdag Ferenccel, az NKE professzorával, Fóris Györggyel, korábbi EU-tudósítóval, az ELTE Politikatudományi Intézetének külső oktatójával, valamint a korábbi évfolyamokon végzett alumni képviselőivel.

A Ludovika TV stábja megszólaltatta a program igazgatóját, tantárgyfelelősöket és egy hallgatóját is, gondolataikat az alábbi összefoglalóból ismerhetik meg.

 

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes