Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

Tanévet nyitott a Nemzetek Európája Karrierprogram

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében tartotta évnyitó ünnepségét a Nemzetek Európája Karrierprogram (NEP) szeptember 9-én, melynek Liszt Ferencről elnevezett harmadik évfolyamán 19 sikeres felvételi vizsgát tett fiatal kezdi meg a kétszemeszteres képzést a 2022/2023-as tanévben.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 2020 szeptemberében indult közös képzésének fő célja, hogy Magyarország több, az európai uniós intézményeknél sikeresen pályázó és elhelyezkedő szakemberrel rendelkezzen, így növelve az európai uniós intézményeknél dolgozó, megfelelő szakpolitikai ismeretekkel rendelkező magyar szakemberek számát. Kiemelten fontos Magyarország hatékonyabb uniós érdekérvényesítésének erősítése és olyan szakemberek képzése, akik rendelkeznek a magyar közigazgatáson belül is szükséges és hasznosítható intézményi, jogi és nyelvi ismeretanyaggal. A program stratégiai célja az uniós versenyvizsgára való felkészítés megfelelő hazai rendszerének kialakítása annak érdekében, hogy a központi közigazgatás személyi állományából minél többen kerüljenek vezető pozícióba az Európai Unió intézményeiben.

„Egyetemünk azoknak a szakembereknek a közössége, akiken keresztül megvalósul a közigazgatás, a nemzetközi kapcsolatok, a rendészet, a honvédelem, a nemzetbiztonsági és a vízügyi szolgálatok leendő és jelenlegi személyi állományának többszintű, magas színvonalú képzése” – hangsúlyozta megnyitó beszédében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. Deli Gergely hozzátette: ezt a mércét mutatja, hogy „a karrierprogram résztvevői elméleti és gyakorlati tudásukat az egyetem kiváló professzorai mellett olyan szakemberektől, diplomatáktól sajátíthatják el, akik az EU-s ügyeket elsőkézből ismerik”. A Nemzetek Európája Karrierprogram harmadik évfolyama névadójaként Liszt Ferencet választotta. A zeneszerzőt mintaként állítva fogalmazta meg az NKE rektora, hogy a magát „mindig, minden körülmények között magyarnak valló” Liszt „más korszakban ugyan, de Antall Józsefhez és Mádl Ferenchez (az előző két NEP évfolyam névadóihoz) hasonlóan nagy szerepet vállalt a magyar kultúra építésében és sokat tett azért, hogy megmutassuk értékeinket Európának”. Zárszóként Deli Gergely hangsúlyozta, hogy a Nemzetek Európa Karrierprogram kétféléves képzése nemcsak a tudásátadásról, hanem a kapcsolatépítésről is szól, mindezekhez pedig izgalmas és tartalmas foglalkozásokat kívánt.

A körülöttünk átalakulóban lévő világ ismeretét, az ahhoz való alkalmazkodást hangsúlyozta Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai ügyekért felelős államtitkára köszöntő beszédében, aki „nyíltan és őszintén” fogalmazott, amikor a napjainkban zajló „érdekes időkről” beszélt. „Ez a válság hasznos lehet abból a szempontból, hogy az európai integrációnak bizonyos jellemzőit, sajátosságait olyan egyértelműséggel és erővel mutatja meg számunkra, ami normál körülmények között talán nem lenne lehetséges” – fogalmazott, hozzátéve: az Európai Unió stratégiai autonómiája azt az ígéretet hordozza magában a részt vevő tagállamok számára, hogy együtt többek lehetnek, a válság ugyanakkor megvilágítja az európai integráció fejlődésének hiányosságait is.

Bóka János ünnepi beszédében azonban leszögezte: az Európai Unió mint projekt, kiemelkedő folyamat kontinensünkön, és az államtitkár Magyarország számára jelenleg nem lát más alternatívát. „Tény, hogy az Európai Unió elsősorban és mindenekfelett egy integrációs projekt”, melyben a döntéshozó szervek szakpolitikáinak egyetlen célja a tagállamok közelebb hozása és kapcsolatuk megerősítése kell, hogy legyen. A képzést kezdő hallgatók figyelmét útravalóként arra hívta fel az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, hogy a szaktudás megszerzése kiemelkedő fontosságú és találják meg a bennük rejlő, őszinte iránytűt, mely az előbbi nélkül nem sokat ér.

A program és az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója, Prőhle Gergely a jelen lévő diplomáciai tisztségviselőket kérte, hogy a Nemzetek Európája Karrierprogramot tekintsék „egyfajta fórumnak” és bátran forduljanak a képzés hallgatóihoz, ha hazai szakértelemre, segítségre lenne szükségük. Mindemellett leszögezte: „az Európával kapcsolatos kommunikációra is jól utalnak” az évfolyamnévadó Liszt Ferenc szavai, aki, ha külföldön játszott a publikumnak muzsikált, Magyarországon viszont ezt mindig a nemzetnek tette – a NEP hallgatóit pedig arra kérte, a képzés elvégzése után ehhez a gondolathoz térjenek vissza karrierjük során minden döntésük előtt.

 

 Szöveg: Pap Melinda

Fotó: Szilágyi Dénes