Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

Habsburg Ottó és a „szív konzervativizmusa”

Egy „jóságos királyfi”-kép, egy „jószándékú öregúr”-imázs, akivel azonosulási pontot talált a magyar társadalom: az a tény, hogy Habsburg Ottó az édesapja, IV. Károly koronázásakor még kisfiúként baktatott a koronázási menetben, majd a rendszerváltoztatás után idős emberként hazatért Magyarországra mutatja, hogy egész lénye a 20. század történelmét tárja elénk.

Egy szerethető figura és egy történelmi személyiség, aki – ha kellett – mentette a zsidókat, máskor az Egyesült Államokban hatott kora konzervatív személyiségeire. A politikai gondolkodás a vérében volt, így tehetett az európai egységért, és álhatott ki például olyan eszmeiség mellett, mely szerint Magyarország sorsáról az itt élőknek kell dönteniük.

Politikai öröksége a „szív konzervativizmusa”: azt vallotta, hogy a keresztény hitnek van helye a modern világban. Hogy mindez hogyan éltethető tovább, és egyáltalán van-e igény rá? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre is keresi a választ a Ludovika Podcast idei első adása, amelynek vendége ezúttal Prőhle Gergely, az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója.


Címkék: Ludovika Podcast