Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

Szűk körű megbeszélés Knut Abraham Bundestag-képviselővel

Knut Abraham német Bundestag-képviselővel beszélgettek Németország-szakértők a Stratégiai Tanulmányok Intézetében

 

 

Június 6-án szűk körű beszélgetést tartottunk a Stratégiai Tanulmányok Intézetében, melynek vendége Knut Abraham német Bundestag-képviselő volt. A Chatham House szabály szerint tartott beszélgetés témája Németország aktuális helyzete és a német-magyar kapcsolatok előmozdításának lehetőségei voltak.

A német kereszténydemokrata (CDU) politikus vázolta a jelen lévő Németország-szakértőknek a CDU – mint nem ideológiai, ellenben történelme nagy részét kormányon töltő, jelenleg ellenzéki párt – programjának lehetséges jövőbeli irányait, a német belpolitikai élet viszonyait, aktuális kérdéseit az energetikai átállás („Energiewende”) kihívásaitól kezdve Németország megváltozott nemzetközi, külpolitikai szerepvállalásáig („Zeitenwende”), Németország aktuális európai mozgásterét, valamint a német-magyar kapcsolatok javításának lehetőségeit.

Knut Abraham német diplomata és politikus. 1985-ben csatlakozott a CDU-hoz. 1987 és 1994 között Habsburg Ottó irodavezetője Bonnban és Berlinben, majd 1994 és 1996 között az Európai Parlamentben a parlamenti asszisztenseként szolgált. A Bonni Egyetemen tanult jogot, 1993-ban tette le a jogi államvizsgát. Diplomáciai pályára lépvén, 1999-ben Helsinkiben szolgált a német nagykövetségen. 2000 és 2003 között Szófiában szolgál első titkárként. Ezt követően a Német Szövetségi Külügyminisztérium NATO-ügyi referensként szolgált 2005-ig. 2006-tól a Szövetségi Kancellári Hivatalban szolgált a globális kérdések referatúrájának vezető-helyetteseként. 2011-ben kinevezték főkonzulnak a washingtoni nagykövetséghez. 2015-ben visszatért a Szövetségi Kancellári Hivatalba, ezúttal a közép-, kelet- és délkelet-európai, valamint közép-ázsiai és dél-kaukázusi államokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokért felelős referatúra vezetőjeként. 2018 és 2020 között a varsói német nagykövetségen szolgált. 2021-ben a CDU színeiben Bundestag képviselői mandátumot szerzett.

Szöveg: Fernbach-Czibók Zsuzsanna

 


Címkék: Knut Abraham