Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

A Kárpátok Európája Konferencia díszvendége volt az NKE

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) küldöttségének részvételével idén 32. alkalommal rendezték meg Lengyelország legnagyobb közéleti rendezvényét, a Gazdasági Fórumot (Forum Ekonomiczne).

A 2023-as Gazdasági Fórum szerves részét képező Kárpátok Európája Konferencia vendége ezúttal az NKE volt, amelyet Mernyei Ákos nemzetközi főigazgató, Tárnok Balázs az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője képviselt, valamint jelen volt Nagy Dénes András, az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézete által összehangolt College of Visegrád+ képzés programkoordinátora is, az esemény társszervezője.

A Kárpátok Európája Konferencia része volt a Collegium Carpathicum elnevezésű egyetemközi együttműködésről szóló kerekasztal-beszélgetés, amelyre az NKE is meghívást kapott. A 2017-ben létrejött kárpát-medencei egyetemközi összefogás célja a kárpáti országok közötti egyetemi együttműködés elősegítése vendégoktatók részvételével, diákok áthallgatási lehetőségei révén, illetve egyetemeken átívelő képzések, valamint közös rendezvények által. A kezdeményezésben jelenleg hat ország hét egyeteme vesz részt, köztük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

Jan Malicki, a Varsói Egyetem Kelet-Európa Tanulmányok Központjának igazgatója, a Collegium Carpathicum kezdeményezője örömét fejezte ki, ha egyetemünk részt venne a térségi együttműködésben. Ennek érdekében egyeztetés zajlott az intézmény képviselői, Jan Malicki, Włodzimierz Bernacki lengyel oktatási és tudományos államtitkár és Andrzej Klarkowski, a lengyel miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes között az NKE-vel történő lehetséges együttműködési kereteiről.

A Gazdasági Fórumon előadást tartott Tárnok Balázs intézetvezető a Nem kormányzati szervezetek támadásban. Miért akarunk még mindig a közjóért cselekedni? című kerekasztal-beszélgetésen, és részt vett A Kárpátok Európájának jövője a fiatalok szemszögéből elnevezésű kerekasztalon is.

 

Szöveg: Nagy Dénes András