Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

Az Európai Bizottságnak szüksége van a fiatalokra

Gertrud Ingestad, az Európai Bizottság személyügyekért és biztonságért felelős főigazgatójának delegációja látogatott szeptember 29-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, hogy megismerkedjen az Egyetem széles körű európai uniós kutatási és oktatási tevékenységével.

Deli Gergely rektor találkozójukon hangsúlyozta, az Egyetem számára kiemelt jelentőségű, hogy minél több, az Európai Uniót ismerő és értő közigazgatási szakembert képezzen. Különösen fontos ez most, hazánk közelgő uniós elnökségének küszöbén, melynek előkészületeiben az Egyetem is aktív részt vállal: már folyik az elnökségi diplomaták felkészítése, rendszeresek az uniós témájú nemzetközi konferenciák, és komoly kutatási és oktatási munka folyik mind a felkészülés, mind az utánpótlás képzés érdekében.

Prőhle Gergely, a Stratégiai Tanulmányok Intézete (STI) igazgatója bemutatta Főigazgató asszonynak az STI európai uniós vonatkozású tevékenységét, egyúttal a Nemzetek Európája Karrierprogram programigazgatójaként részletesen kitért a Karrierprogram által nyújtott két szemeszteres, munka mellett elvégezhető képzésre, mely célzottan az európai uniós közszolgálatra és az uniós versenyvizsgára nyújt felkészítést. Az itt szerzett elméleti és gyakorlati tudás mind a hazai közigazgatás uniós területein, mind az Európai Unió intézményeiben jól hasznosítható, hiszen nem titkolt célja, hogy növelje az uniós intézményekben sikeresen elhelyezkedő fiatal magyar szakemberek számát.

Tárnok Balázs, az Európa Stratégiai Kutatóintézet megbízott vezetője pedig beszámolt arról, hogy az Egyetem nemcsak oktatási, de aktív európai uniós kutatási tevékenységet is végez, melynek egyik legfrissebb produktuma a most megjelent, „Úton a magyar uniós elnökség felé” című tanulmánykötet, mely az uniós elnökség szerepét és a főbb EU-politikákat vizsgálja magyar szemszögből.

 

A látogatás során Ingestad főigazgató asszony hallgatókkal is találkozott: az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar szakkollégiumainak (Magyary Zoltán Szakkollégium, Nemzetközi és Európai Szakkollégium, Ostrakon Szakkollégium) képviselői is bemutatták tevékenységük uniós vonatkozásait.

Végül, de nem utolsó sorban Gertrud Ingestad főigazgató asszony mutatta be a bizottsági karrierlehetőségeket a Nemzetek Európája Karrierprogram hallgatóinak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Stratégiai Tanulmányok Intézete (STI) által szervezett Európa Klub rendezvényén a Ludovika Főépület Zrínyi Miklós Termében.

Prőhle Gergelynek, az STI intézetvezetőjének rövid, a résztvevőket bemutató köszöntője után Bólya Boglárka, az EU-elnökség előkészítésével összefüggő feladatokért felelős miniszteri biztos nyitotta meg az eseményt. Elmondta, nagyon örömteli visszajelzés a karrierprogram keretében elvégzett munkára, hogy ma a bizottság személyiügyi vezetői konkrét karrierlehetőségeket mutatnak be a hallgatóknak az egyetemen. Kiemelte, tizenhat évnyi uniós tapasztalat arra tanította, hogy a személyes kapcsolatépítés nagyon fontos Brüsszelben. Bólya Boglárka méltatta a Nemzetek Európája Karrierprogramot, valamint a magyar elnöki időszakra is felkészítő képzés küldetését.

Gertrud Ingestad az eseményen azt emelte ki, hogy ma a bizottság különös geopolitikai helyzetben van, ezért arra törekszik, hogy az unió nemzetei a saját súlyuknak megfelelően képviseljék magukat a bizottság apparátusában. Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak szüksége fiatalokra, különösen az ilyen magasan képzett fiatal munkaerőre!

Az eseményen Christian Levasseur, a bizottság gyakornoki képzésért, toborzásért és mobilitásért felelős ügyvezető igazgatója Állások és karrierlehetőségek az Európai Bizottságban című előadásában mutatta be részletesebben a bizottságban elérhető állásokat. Mint elmondta, többféle csatorna is nyitva áll a felvételt nyerni óhajtó fiatalok és szakértők számára. Christian Levasseur e lehetőségek mellett szólt az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal legutóbb májusban megváltoztatott, gyorsabbá és egyszerűbbé tett felvételi eljárásáról, valamint arról, hogy a bizottság arra törekszik: váljék a fiatalok számára vonzó munkahellyé. Szintén hangsúlyozta, hogy a bizottság a fiatalítás mellett a nemzeteket megfelelően reprezentáló szervezetté szeretne válni.

A két tisztviselő ezt követően hallgatói kérdésekre is válaszolt, amelyek elsősorban a munka–magánélet egyensúlyára, a munkaterületek közötti átjárhatóságra és a felvételi nehézségére vonatkoztak.

Az Európa Klub rendezvényről részletesebben olvashat az egyetem tudományos platformján, a ludovika.hu cikkében.

 

 

Szöveg: Fernbach-Czibók Zsuzsanna, Sarnyai Tibor