Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Stratégiai Tanulmányok Intézete

Német Egység - 30 évvel a fordulat után

A Stratégiai Tanulmányok Intézetének rendezvénysorozata

a Berlini Fal leomlásának 30-dik és Németország újraegyesítésének 29. évfordulója alkalmából

2019. ősz 

 

A négy őszi konferencia során 30 év távlatából vizsgálták meg rendezvényünk előadói, hogy hová vezettek 1989. szeptemberétől a Magyarországon történtek az európai politikában és Németország történetében, valamint mennyivel lettünk mi magunk is okosabbak a magyarországi eseményeket illetően.

Az október 3-ai eseményen előadást tartott a német politológiai világ ismert figurája, Werner Patzelt, aki a’90-es évek eleje óta él Drezdában, az ottani egyetem politológus professzora. Az előadást kerekasztal beszélgetés, majd kiállítás megnyitó követte „30 éves a határnyitás” címmel. A képeket a budapesti Német Nagykövetség bocsátotta az egyetem rendelkezésére és a német határnyitás jellemző momentumait hozták vissza a közönség számára.

Az október 9-ei rendezvény Németország szerepéről, hatalmi súlyáról, európai érdekérvényesítő képességéről, az ország külső megítéléséről és a német identitásról szólt, melyet az egyetem a Konrad Adenaur Stiftunggal közösen szervezett. Az eseményen előadást tartott Andreas Rödder német történész, akinek „Ki fél Németországtól?” című könyve adta a rendezvény témáját.

November 7-8. között a Csoda vagy szükségszerűség? című kétnapos nagyszabású konferencia következett, mely a Danube Instituttal és a Hanns Seidel Stiftunggal közös szervezésben valósulhatott meg. A rendezvény kiemelt előadójaként köszönthettük Edmund Stoibert, volt bajor kormányfőt és belügyminisztert. Három évtized távlatából kortanúk, azaz az események akkori alakítóinak és a korszak kutatóinak segítségével mutatta be a konferencia az 1989. november 9-i események óta eltelt időszakot, Magyarország szerepét, illetve a „csoda évének” lehetőségét, amelynek alapja egymás megértése. A rendezvény csütörtöki napján felszólalt Kónya Imre, a Független Jogászfórum alapítója és elnöke, Charles Crawford, a Szovjetunióval/Oroszországgal foglalkozó korábbi brit diplomata, valamint Clark Judge, Ronald Reagan és George Bush beszédírója is. A nemzetközi konferencia pénteken is folytatódott. A többi között Kodolányi Gyula, Antall József külpolitikai tanácsadója, Jeszenszky Géza, korábbi külügyminiszter és Ed Feulner, a Heritage Foundation alapítója és korábbi elnöke is beszélt a történelmi eseményekről.

November 20-án a rendezvénysorozat zárásaként a migrációs kérdés és a társadalmi integráció esélyei kerültek a konferencia fókuszába, 2015 előtt és után. Az eseményen a magyar szakemberek mellett Hans-Georg Maassen, a német szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi elnöke is tartott előadást, amelyben többféle megközelítésből elemezte a menekültügy történetét, a jogi szabályozásának változásait és az integráció lehetőségeit.