Európa a német és a francia választások küszöbén

2021 szeptemberében Németországban parlamenti, 2022 áprilisában Franciaországban elnökválasztást tartanak. Ennek kapcsán érdemes felidézni az elmúlt évtizedek történéseit, elemezni a már most is érzékelhető tendenciákat. De vajon Angela Merkel távozásával változik-e Németország európai befolyása? A német belpolitikai folyamatok miként hatnak az integráció alakulására? Mi lesz az Unió működése szempontjából kezdetektől fogva alapvető francia-német tengely sorsa, ha a két ország vezetői gyökeresen másként tekintenek a közös ügyekre? 

E kérdésekre igyekszik választ adni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete beszélgetés-sorozata Európa a német és a francia választások küszöbén címmel.

A meghívott vendégekkel Prőhle Gergely volt berlini nagykövet, a Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója és Fejérdy Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány tudományos igazgató-helyettese beszélget.

 

2021. június 4-én a sorozat első vendége Klaus von Dohnanyi szociáldemokrata politikus, Hamburg korábbi polgármestere volt, akivel Prőhle Gergely beszélgetett. Az online beszélgetésről bővebben: https://sti.uni-nke.hu/hirek/2021/06/08/az-idok-valtoznak-vele-kell-valtoznunk-klaus-von-dohnanyi-europa-jovojerol

 

2021. június 28-án a beszélgetéssorozat Alexander Graf Lambsdorff német szabaddemokrata (FDP) politikussal, az FDP-frakció nemzetközi ügyekért felelős frakcióvezető-helyettesével, az Európai Parlament Demokráciáért és Emberi Jogokért felelős korábbi alelnökével folytatódott online, melyet ezúttal az Andrássy Egyetem Budapest Diplomácia Centrumával közösen szerveztünk.

A beszélgetésről bővebben: https://sti.uni-nke.hu/hirek/2021/07/08/nemet-belpolitikai-helyzetjelentes-szabaddemokrata-szemszogbol-a-kelet-kozep-europai-orszagokat-meg-kell-hallgatni