Nemzetek Európája Karrierprogram

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Igazságügyi Minisztérium közös képzése

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az Igazságügyi Minisztériummal együttműködve azzal a célkitűzéssel hozta létre a „Nemzetek Európája Karrierprogramot”, hogy Magyarország több, az európai uniós intézményeknél sikeresen pályázó és elhelyezkedő szakemberrel rendelkezzen, így növelve az európai uniós intézményeknél dolgozó, megfelelő szakpolitikai ismeretekkel rendelkező magyar szakemberek számát. Kiemelten fontos Magyarország hatékonyabb uniós érdekérvényesítésének erősítése és olyan szakemberek képzése, akik rendelkeznek a magyar közigazgatáson belül is szükséges és hasznosítható intézményi, jogi és nyelvi ismeretanyaggal.

A Nemzetek Európája Karrierprogram programigazgatója Prőhle Gergely, az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója.

A képzés célja:

•      Szakmai felkészítés az európai közszolgálatra elismert oktatók által,

•      felkészítés az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) nyílt versenyvizsgájára,

•      nyelvi képességi szint növelése szakmai nyelvi kurzusokkal.

 

A képzés főbb tantárgyai: Az EU története és intézményrendszere, EU-jog, Az EU szakpolitikái és döntéshozatala, A differenciált integráció elmélete és gyakorlata, Az EU intézményeinek igazgatása, Európai Uniós kommunikáció, Az EU aktuális gazdasági kérdései, EU diplomácia, Magyarország Európa-politikája, hatékony érdekérvényesítés, Uniós érdekérvényesítés a gyakorlatban esettanulmányokon keresztül, Érdekérvényesítés és karrier az Európai Parlamentben – magyar álláspontok koordinációja, Karriertervezés, EU szaknyelv.

A kurzusok (heti 5 óra szakmai és heti 5 óra angol EU-szaknyelvi kurzus) két kisebb létszámú csoportban valósulnak meg a nagyobb hatékonyság érdekében. A szakmai képzést további készségfejlesztő tréning napok (kommunikációs, tárgyalástechnika, asszertivitás, konfliktuskezelés) egészítik ki. A képzés záróvizsgával és záró „házi” EPSO-vizsgával zárul, melyek minimum 70%-os sikeres teljesítése esetén a résztvevők tanúsítványt kapnak.

A képzés 2020/2021-es első évfolyamát – a sokszoros túljelentkezést és a kiválasztási procedúrát követően – 47 fiatal végezte el.

A képzésről további információk megtalálhatók a Nemzetek Európája Karrierprogram honlapján: https://nemzetekeuropaja.uni-nke.hu/nyitolap